Nar ülkemizde birçok yerde yetişen ve sonbahardan ilkbaharın sonuna kadar doyasıya yiyebildiğimiz meyvelerden biridir. Mayhoşu, tatlısı, beyaz ve kırmızısı ile her çeşitte nar bulunmaktadır bu topraklarda. Güllaç , aşure ve muhallebi gibi tatlılarda süslemek için kullanılır. Narın çiçeği, kabuğu, çekirdeği ve suyu birçok derde devadır. Pekmezi yapılır, nar ekşisi yapılır ve salata da dolmalarda sos olarak kullanılır. Hatta kırmızı et ve sebze yemeklerinde tazesi bile kullanılır.
C vitamini , demir ve potasyum bakımından zengin olan narın binbir çeşit faydası vardır. Mutfağımızdan eksik olmaması gereken narın faydalarından birkaçı ise şöyledir
- Doğal bir antibiyotik olan nar bağışıklık sistemini koruyup , güçlendirirken içeriğindeki bazı maddeler sayesinde kolestrol ve şekeri dengeliyor.
- Nar suyunda ki C vitamini kış hastalıklarına karşı bünyeyi koruyor. Aynı zamanda prostat kanserine karşıda koruyucu etkisi vardır.
- Nar kabuğu ishal keser vekurt düşürür. Aynı zamanda virüs ve mikrop öldürücü özelliği vardır. Aynı zamanda antioksidan ve anti tümör etkileri vardır.
- Nar çiçeği çayı bağırsakta oluşan yara ve iltihapları iyileştirmedekullanılıyor ve şeker hastalığınıda tedavi edyor.
- Nar suyu yüksek tansiyon hastalarında kullanılır. Yüksek tansiyon hastalığına yeni yakalananlar için günde 2 bardak nar suyu mükemmel bir destekleyicidir. Düşük tansiyon sorunu olanlarınsa nar suyundan uzak durmaları gerekmektedir.
- Diş eti ve diş kökü iltihaplanmalarında içilen nar suyu yumuşak dokuyu iyileştirmekte çok başarılıdır. Aynı zamanda böbrek rahatsızlığı olanlar içinde çok faydalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder